Under första hälften av 1990-talet gjorde nazismen comeback i Sverige. I första hand unga män, understödda av den övervintrade extremhögerns veteraner, tog allt mer plats på gator och torg. De kallades nynazister, men idéerna var de samma som tidigare. Den stora skillnaden jämfört med mellankrigstidens föredömen var det politiska utgångsläget. Adolf Hitler byggde en massrörelse, men när han till slut förlorade kriget gick hans ideologiska arvtagare under jorden. Nazismen blev en motståndsrörelse mot vad som uppfattades vara en judisk världsdominans. Och vapnet blev våld.

Anders Högström

Anders Högström.

I Sverige kom den nya nazismen att förknippas med nätverket Vitt Ariskt Motstånd (VAM). VAM. 1991 gjorde sig gruppen känd bland allmänheten genom ett bankrån och ett inbrott i en polisstation. På flera orter bildades löst sammansatta avdelningar som sade sig stödja VAM och den militanta kampen. I Blekinge valde gruppen Karlskrona skins, som bildats 1991 av en grupp unga skinnskallar med högerextrema sympatier, att ansluta sig VAM.

Tonåringen Anders Högström trädde fram som organisationens ledare. Gruppen gjorde sig snabbt skyldig till upprepad skadegörelse av den judiska kyrkogården i Karlskrona, korsbränningar, inbrott hos vapenföreningar och militära mobiliseringsförråd samt stöld av sprängämnen från vägbyggen.

Vågen av brott slutade med att flera av aktivisterna dömdes till fängelse. Efter att de avtjänat sina straff väcktes en ny tanke. VAM:s attraktionskraft hade falnat. De skulle istället skapa en ny, lokal, nationalsocialistisk organisation. Med rötterna i den svenska nazismen. Gruppen delade ut ett flygblad under namnet Sveriges Nationalsocialistiska Parti och beskrev sig som arvtagare till Birger Furugård, en av mellankrigstidens mest kända svenska nazistledare.

NSF gör entré

Under våren 1994 bytte gruppen namn till Nationalsocialistisk Front (NSF). På kort tid blev organisationen en självklar del av vardagen bland Karlskronas ungdomar. NSF anordnade fester och paintballturneringar. Utanför skoldiscona samlades grupper med uppemot 30 skinnskallar. Nazismen blev en livsstil bland andra.

Och snart skulle ryktet om NSF sprida sig långt utanför Karlskronas gränser.

I oktober 1995 blev det känt för media att NSF planerade en vit makt-konsert. En vecka innan spelningen spekulerades det vilt i medierna. Det antogs att spelningen skulle locka upp till 900 personer. Nazister från hela Västeuropa befarades komma till Karlskrona, vilket skulle innebära det största nazistmötet i Sverige sedan andra världskriget. NSF:s planerade konsert blev en riksnyhet. Samtliga stora tidningar, radio och tv rapporterade om det kommande nazistmötet.

När konserten slutligen genomfördes kom det cirka 150 nazister. Polis, åskådare och media hade fler personer på plats än nazisterna själva. Spelningen skulle kunna betraktas som ett fiasko. Men för NSF var den en succé. Det fanns inte en högerextremist i Sverige som nu inte kände till den nya Karlskronabaserade organisationen.

Förbud mot invandring av psykiskt och biologiskt mindervärdiga element, obligatorisk skolundervisning i rasbiologi och rashygien och ekonomiska lättnader för rasdugliga och barnrika familjer.

NSF:s partiprogram
Under de efterföljande månaderna grundades partiets första lokalavdelningar. Den snabba tillväxten väckte både entusiasm och oro hos organisationens ledning. Den svenska naziströrelsen hade under decennierna innan lidit svårt av interna konflikter. NSF gjorde vad man kunde för att förhindra att samma öde skulle drabba dem.
Organisationen var totalt toppstyrd. Alla beslut som togs skulle gå via ledningen i Karlskrona och samtliga lokala avdelningsledare skulle svära en trohetsed till organisationen och Anders Högström.

Samtidigt utvecklade NSF sitt politiska program. Inspirationen hämtades från Nationalsocialistiska Arbetarepartiet, senare omformat till Svensk Socialistisk Samling. Partiet som bildades 1933 och lades ner 1950, var under en tid det ledande svenska nazistpartiet.

Tre av tio punkter i NSF:s program var så gott som ordagrant återgivna.

“Förbud mot invandring av psykiskt och biologiskt mindervärdiga element, obligatorisk skolundervisning i rasbiologi och rashygien och ekonomiska lättnader för rasdugliga och barnrika familjer.”

NSF tar kontroll

I augusti 1996 samlades hundratals nazister i Trollhättan för att hedra minnet av martyren, Rudolf Hess, Adolf Hitlers ställföreträdare som efter andra världskriget dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i Nazitysklands krigsföring. Demonstrationen hade initierats av fängelseorganisationen Gula Korset. Men när nazisterna hade samlats var avsaknaden av en demonstrationsledning uppenbar.

Allmänt kaos rådde och de enda som förmådde ta kontroll över situationen var NSF:s aktivister. Sju av dem tog sig upp på en lastzon på Trollhättans station. Klädda i uniform sträckte de ut sina högerarmar och skrek “Sieg Heil”. Framför dem stod ett par demonstranter, som ivrigt svarade med sträckta högerarmar och tyska slagord.

NSF:s nazihälsningar fångades på bild av journalister och dagarna efter demonstrationen spreds nyheten om Hessdemonstrationen, bildsatt med NSF:s heilande unga aktivister. Uppmärksamheten gav organisationen ytterligare attraktionskraft inom högerextrema kretsar. NSF hade nu etablerat sig som det seriösa nazistiska alternativet.

Hessmarschen i Trollhättan urartade.

Mördade poliser

Under sina första år växte NSF sakta men säkert i både antal medlemmar och lokalavdelningar. Trenden höll i sig fram till morden i Malexander den 28 maj 1999, då två poliser sköts till döds. Under jakten på en trio bankrånare på flykt efter att ha rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa, stoppades poliserna av rånarna för att sedan skjutas till döds från nära håll

Det visade sig snart att bankrånarna var nazister. Två var anslutna till NSF. Medan Sverige var i chocktillstånd drabbades NSF av en intern kris. Situationen för partiet förvärrades ytterligare av det faktum att en av rånarna var krigsförbrytaren Jackie Arklöv, adopterad från Liberia.

NSF tog offentligt avstånd från morden, men skadan var redan skedd. Medlemmarna flydde. Några tyckte att det hade gått för långt när organisationens medlemmar mördade poliser. Andra tyckte att NSF agerade fel när de tog avstånd från mördarna. Ytterligare några var besvikna över att en svart person tillåtits vara medlem i en organisation som förespråkade rasbiologi.

Snart kom nästa bakslag. Hösten 1999 gick NSF:s ledare, Anders Högström, ut i media och meddelade att han lämnade nazismen. Plötsligt stod partiet, vars ideologi byggde på idén om en stark ledare, utan sin frontfigur.

Ställer upp i valet

Under våren 2002 ställde NSF för första gången upp i val. Den stukade organisationen la all sin kraft på hemmaplan, i valet till Karlskronas kommunfullmäktige. Med stöd av en tysk vaktstyrka arrangerade partiet flera demonstrationer och flygbladsutdelningar. 208 personer, 0,5 procent, la sin röst på det nazistiska partiet.

Valsatsningen gav mersmak. Fyra år senare försökte partiet igen. Den här gången förstärkta av de mest radikala delarna av det sönderfallande partiet Nationaldemokraterna. Med nya arbetsmetoder och en aning nedtonad retorik gick partiet till val i sex kommuner och till riksdagen.

Det blev inga mandat och antalet riksdagsröster slutade på strax över 1 400. Men för NSF var det trots allt en framgång. Medlemsantalet ökade och partiet nådde ut med sitt budskap till fler personer än tidigare.

Det som hade varit partiets signum – det ogenerade nazistiska budskapet – kom i allt större grad uppfattas som ett hinder i jakten på väljare.

2008 tog ledningen det avgörande steget. NSF lades ner. I dess ställe bildades Folkfronten och samtliga medlemmar direktanslöts. Partiets symbol byttes ut och budskapet formulerades om. Folkfronten var ”realister” och i första hand motståndare till det mångkulturella samhället. De bokstavstroende nationalsocialisterna lämnade partiet i protest. Inför valet 2010 kapades det nya namnet av antirasister som genom en byråkratisk strid lyckades vinna rätten att ställa upp i val under namnet Folkfronten. Det ombildade NSF plockade istället upp den slogan som utformats i samband med namnbytet och gjorde det till sitt partinamn – Svenskarnas parti.

I valet 2010 gick Svenskarnas parti till val igen och lyckades ta ett mandat i Grästorp. Efter att Skattemyndigheten konstaterat att partiets kandidat i kommunen inte kunde betraktas som boende i Grästorp blev stolen tom. För Svenskarnas parti spelade det ingen större roll. De hade redan vunnit. Strategin fungerade.